Löytyykö rohkeutta uudistua moderniksi toimijaksi?

”Puolueiden organisaatiorakenne ja sääntöperusteinen toimintatapa rakentuu muuttumattomuuden itsesuojelumekanismille. Toisaalta muuttumattomuuden keskeinen syy on kyvyttömyys löytää ja ottaa käyttöön nykyaikaisia rakenteita ja toimintatapoja.”

Näin kirjoittavat Jouni Backman ja Liisa Hyssälä Sitran julkaisussa Kansanvallan peruskorjaus.

Kun Maalaisliitto aloitti toimintansa 112 vuotta sitten, se oli moderni toimija. Yhteiskunta ympärillä on muuttunut, mutta me puolueena olemme vanhan järjestörakenteen vankeja.

Jäsenen näkökulmasta vaikutuskanava ja reitti päätöksiin on pitkä: paikallisyhdistyksen kokous, yhdistyksen johtokunta, kunnallisjärjestön johtokunta, kunnallisjärjestön yleinen kokous, piirin työvaliokunta, piirihallitus, piirikokous, puolueen työvaliokunta, puoluehallitus, puoluevaltuusto ja puoluekokous. Keskustanaisilla edellisiin lisäksi piirin työvaliokunta, piirihallitus, piirikokous, työvaliokunta, hallitus, valtuusto ja edustajakokous.

Puolueiden kyvyttömyyden ja hitaan reagoinnin vuoksi pelitilan ottavat yhden asian liikkeet, joissa yksittäinen ihminen nostaa esiin itseään kiinnostavan asian. Ympärille kerääntyy somessa verkosto, jossa organisoidusti tuodaan asialle julkisuutta median kautta ja näin ajetaan asiaa eteenpäin.

Keskustan järjestökoneisto, tämä 2 360 jäsenyhdistyksen kokonaisuus ei enää palvele tehokkaasti tulevaisuuden vaikuttamistyötä. Meneillään olevan järjestöuudistus ja sääntöuudistus ovat vain laastari tämän hoitamiseksi.

Sitran vanhemmat neuvonantajat Hyssälä ja Backman ovat tehneet hyvän työn ja miettineet ratkaisuja poliittisen vaikuttamistyön uudistamiseksi. Otetaan ehdotukset tosissaan!

Meidän pitää puhaltaa Keskusta sisarjärjestöineen atomeiksi ja muodostaa uusi rakenne, suora jäsenyys puolueeseen ja nykyistä matalampi organisaatio, joka on notkeampi liikkeissään ja palvelee paremmin jäsentä ja yhteiskuntaa sekä vie eteenpäin hyviä ohjelmia.

Löytyykö tähän rohkeutta?

Ulla Parviainen
Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja
kansanedustaja

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiLöytyykö rohkeutta uudistua moderniksi toimijaksi?