Hiiteen turhat jakolinjat Keskustasta ja Keskustanaisista – Naisten joukkoon sopii jokainen tasa-arvon puolustaja

Kun puhutaan keskustasta, puhutaan monesti jaosta liberaaleihin ja konservatiiveihin. Teema nostetaan esille tuon tuosta median toimesta. Puhutaan leireistä: lestadiolaisten mafiasta ja liberaalien liitosta. Kuka on ketäkin vastaan ja mitkä kysymykset jakavat mielipiteet.

Toisaalta kaivetaan esiin vanha kunnon maaseutu-kaupunki -vastakkainasettelu. Voiko keskusta olla maaseudun ja kaupunkien puolue? Voiko sama puolue ajaa ihmisten asiaa maakunnissa ja pääkaupunkiseudulla?

Kaikesta vastakkainasettelusta ei voi syyttää ”etelän metiaa”. Osan tästä me luomme aivan itse. Vastakkainasettelu ja leirien pystyttäminen on mielestäni turhaa ja siinä sivuutetaan yksi puolueemme parhaista jutuista. Syy, jonka takia oikeastaan itse liityin juuri keskustaan.

Puhun nyt mielipiteiden ja näkökulmien moninaisuudesta. Keskusta ei ole vain mustaa ja valkoista, vaan kaikki harmaan sävyt näkyvät. Se ei ole yksittäisen ihmisen ansiota, vaan laajan porukkamme, johon mahtuu niin konservatiiveja kuin liberaaleja, kaupunkilaisia ja maalaisia. Skutsista stadiin, amiksesta yliopistoon, suurperheistä sinkkuihin.

Kun pohdin omaa puoluekantaani, yksi olennaisimmista asioista oli se, että puolue ottaisi huomioon niin maaseudun kuin kaupungin ja erilaiset elämäntavat. Olen itse kasvanut molemmissa ja parhaillaan elän monipaikkaista elämää toinen jalka kuraisessa saappaassa Houtskarin savisessa pellossa saaristotilan emäntänä ja toinen jalka korkokengässä Turun kävelykadulla oopperalaulajana ja lauluopettajana. Molemmissa maailmoissa on omat ihanat puolensa, eikä niiden tarvitse sulkea toisiaan pois.

Toinen tärkeä asia oli, että puolueessa ymmärrettäisiin ja hyväksyttäisiin erilaiset katsomukset ja perhetaustat. Olen itse seurakunnan päätöksentekijä, kuulun mielelläni kirkkoon, mutta olen myös arvoiltani liberaali. Minulle oli tärkeää, että puolueessani ollaan suvaitsevaisia, oli kyse sitten perhetaustasta, uskonnosta tai ihonväristä.

Kolmas tärkeä asia oli erilaisten perheiden hyväksyminen. Olen omassa elämässäni ehtinyt elää lapsuutta niin ydinperheessä, kuin uusioperheessä. Aikuisiällä sinkkuna ja kahden aikuisen perheessä. Nyt saan kunnian olla kahden upean lapsen bonusäiti. Minulle on tärkeää, että puolueessani jokainen perhe on arvokas, oli kyse sitten monilapsisesta suurperheestä, tai yhden hengen taloudesta.

Keskustalaisen kansanliikkeen vahvuus on moniäänisyys ja erilaisten ihmisten kirjo. Juuri näiden asioiden kohdalla, joissa muut näkevät jakolinjan ja erimielisyyden, meidän tulisi nähdä vahvuus ja mahdollisuus. Mahdollisuus tehdä päätöksiä, joissa otetaan huomioon erilaiset ihmiset ja vielä ympäri Suomen.

Vastakkainasettelu on turhaa. Se syö aikaa ja energiaa tärkeiltä asioilta niin keskustassa, kuin myös minulle niin rakkaassa sisarjärjestössä – Suomen Keskustanaisissa. Tasa-arvon edistäminen ja naisten rohkaiseminen mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ovat järjestömme tärkeimmät tavoitteet. Näissä tavoitteissa riittää työtä – sen näkee jo eduskuntaryhmämme sukupuolijakaumasta.

Jotta järjestömme voi toimia tehokkaasti tärkeimmän tavoitteensa eteen, kaikkien keskustalaisten naisten on tunnettava olonsa tervetulleeksi järjestömme toimintaan. Meille sopii tulla nuorten, työikäisten ja eläkeläisten. Meidän joukkoomme sopivat suurperheen äidit, uusperheen äidit, lapsettomat ja lapsia toivovat. Meille sopivat niin uranaiset kuin kotiäidit, maatalousyrittäjät ja professorit, opiskelijat ja työläiset.

Keskustanaiset ovat moninainen naisjoukko ja kuten ministeri Kerttu Saalasti asiaa kuvasi:

”Ajatuksen, toiminnan ja yhteistyön vapaus sisältää suuren vastuun. Sen vastuun tulee ulottua laajemmalle kuin vain omaan elämään ja omiin asioihin. On etsittävä, mikä yhdistää. Vastuun tästä maasta ja kansasta on oltava yhteistä, siihen on kasvettava ja siihen on kasvatettava.”

Keskusta ja keskustanaiset. Heitetään hiiteen turhat jakolinjat. Keskitytään siihen, mikä meitä yhdistää.

Anna Sirkiä
Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja
Varsinais-Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiHiiteen turhat jakolinjat Keskustasta ja Keskustanaisista – Naisten joukkoon sopii jokainen tasa-arvon puolustaja