Elina Havu: Minä, feministi

Olen ollut feministi niin kauan kuin vain voin muistaa. Muistan jo lapsuudessani ihmetelleeni poikien ja tyttöjen eriarvoista kohtelua. Tuolloin ensimmäisellä luokalla ollessani opettaja antoi käsityötunnilla poikien juosta ja riehua, kun taas tyttöjen piti istua hiljaa ja kutoa. Kuulin tuolloin ensimmäistä kertaa tuon maagisen lauseen ”pojat ovat poikia” enkä ymmärtänyt, miksi en iloisena ja ulospäin suuntautuneena lapsena saanut liittyä poikien hauskanpitoon.

Feministisellä ajattelutavallani on siis pitkät ja vahvat juuret, jotka ovat vielä vahvistuneet naistutkimuksen opintojen myötä. Enää maailmani ei tosin ole niin mustavalkoinen ja ehdoton kuin ennen, vaan on saanut lisää sävyjä muun muassa äitiyden myötä.

Millainen feministi sitten olen? Tiivistettynä ihanneyhteiskuntani olisi paikka, jossa jokainen voisi olla oma itsensä ilman tiettyyn rooliin tai muottiin pakottamista. Olitpa sitten vahva naisjohtaja, perinteinen suomalainen mies, uuskonservatiivinen kotiäiti tai sateenkaariperheen isä, saisit olla oma itsesi ilman arvostelua tai häpeää. Ei kai kuulosta kovin vaaralliselta? En kannata sukupuolineutraalia yhteiskuntaa vaan kannatan ihmiselämän monimuotoisuutta. Olen ylpeä omasta sukupuolestani ja rakastan naiseuttani. Arvostan feminiinisiä miehiä ja maskuliinia naisia, mutta myös toisin päin.

Tässä yhteiskunnassa minua ärsyttää kaikista eniten tiettyyn rooliin tai muottiin pakottaminen. Jos olet tyttö, pidät vaaleanpunaisesta ja Hello Kittysta. Jos olet poika, pidät vaaleansinisestä ja monsteriautoista. Jos olet nainen, olet heikko ja jos olet mies, olet vahva. En pidä yhteiskunnasta, jossa pikkutyttönä sain kuulla, miten lempivärini sininen on poikien väri ja jouduin vaihtamaan lempivärini violettiin – väri kun oli mielestäni lähimpänä sinistä ja tytöille sallittu. En myöskään pidä siitä, ettei nainen saisi olla feminiininen tai mies maskuliininen näin halutessaan. Kaipaan ihmisten tasa-arvoista kohtelua, kaikilla elämän osa-alueilla.

Minun feminismini muuttaa asenteita, ei sukupuolta tai ihmistä. Sellainen feministi minä olen.

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiElina Havu: Minä, feministi