Tervehdys teille kaikille!

Ilmassa on syksyn tuntua. Tänä aamuna mittari näytti -6 astetta ja sai etsiä lapsille jo lämpöisempiä vaatteita päälle. Töiden jälkeen tuntui mukavalta tehdä tuli leivinuuniin. Kaikkeen tottuu, mutta nyt tuntuu kylmältä. Politiikassa alkaa näkyä lähestyvät kuntavaalit. Muuten suhteellinen seesteinen kunnallispolitiikka sekä tietenkin myös valtakunnanpolitiikka ovat alkaneet virkistymään. Pisteitä on alettu keräämään. Pitäisi tehdä nopeita päätöksiä tietämättä faktoja, ja vaaditaan yhtä ja toista. Ja mattojakin aletaan vetää alta. Varuillaan ja valppaana saa olla enemmän kuin vaalien jälkeen.

En ole ymmärtänyt populismia oikein koskaan. Mielestäni meidän pitäisi olla sellaisia kuin olemme eikä vaalien läheisyys saisi vaikuttaa käyttäytymiseen. Esimerkkejä takavuosilta löytyy myös poliitikoista, jotka eivät koskaan tervehtineet muuten kuin vaalien alla. Huh huh sanon minä, eipä sovi minun ajattelumaailmaani. Ja monet vaalien alla tehdyt päätökset saattavat tulla myöhemmin yhteiskunnalle kalliiksi.

Ehdokasasettelussa on onneksi alkanut näkyä virkistymistä, mutta työtä riittää tehtäväksi varmasti joka puolella Suomea. Täydet ehdokaslistat on syytä asettaa tavoitteeksi joka kunnassa, jos haluamme tavoitella hyvää vaalitulosta. Yhteinen tavoitteemme on saada tarpeeksi naisehdokkaita listoillemme. Pääsemmekö näkemään näissä vaaleissa sen, että puolet ehdokkaista olisi naisia. Työtä tuon tavoitteen puolesta saamme tehdä hartiavoimin. Tosiasia on, että tarvitsemme naisia ehdokkaiksi jos haluamme nähdä heitä merkittävissä luottamustehtävissä vaalien jälkeen. Meillä naisilla on monista asioista uskomaton osaaminen – valtuustot ja tulevaisuuden uusi kunta tarvitsevat naisten kokemusta ja ammattitaitoa. On huolehdittava, että ehdokkaina on eri ikäisiä ja eri ammattiryhmissä työskenteleviä naisia parhaan lopputuloksen saamiseksi. Myös lähestyviin maakuntavaaleihin on naisten asetuttava rohkeasti ehdolle!

Monet naiset kertovat ajanpuutteen olevan este ehdokkaaksi lähtemiselle. On työ, lasten ja omat harrastukset ja kotityöt. Toivon kuitenkin, että perheissä keskusteltaisiin edukkuudesta perin pohjin ennen kieltäytymistä. Varsinkin, jos perheessä on kaksi vanhempaa ja muuta tukiverkkoa apuna. Monilla naisilla on hyviä ideoita asioiden hoitamiseen ja järjestämiseen, joten olisi sääli, jos naisten ammattitaito ja voimavarat jäisivät käyttämättä. Monet kunnissa tehdyt päätökset vaikuttavat myös siihen, miten perheiden asioita hoidetaan.

Olen kuullut myös sitä, että mukana olevat naiset kuormittuvat luottamustehtävien alle ja se onkin vaarana, jos naisia ei ole tarpeeksi ehdokkaina ja valtuustoissa. Huolehditaan siitä, että joka kunnassa on monipuoliset ehdokaslistat, joissa on sekä naisia että miehiä riittävästi. Näin saamme mahdollisimman hyvän lopputulokset kotikuntiamme ajatellen. Huolehditaan jatkossa siitä, että lähipalvelut säilyvät ja pysytään omina itsenämme myös ennen vaaleja. Nyt on tarjolla runsaasti koulutuksia ehdokkaille, ja onkin tärkeää, että ehdokkaat saavat riittävästi tietoa ja tukea kampanjointiin ja päätöksentekoon. Konkarien tieto-taito käyttöön!

Tehdään vaalityötä ilolla ja muistetaan kehua omiamme. Ei lähdetä populismilinjalle eikä sorruta loanheittoon.

Sari Palmu,

Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiTervehdys teille kaikille!