Keskustan remontti – Rakentamassa vankkaa tulevaisuutta

Puoluekokous on takana. Puoluejohto on valittu ja uuden puheenjohtajan Antti Kaikkosen linjapuhe erinomaiseksi havaittu. Kaikkonen vertasi edessä olevaa Keskustan remonttia talon rakentamisen vaiheisiin. Puhe herätteli uinuvia ajatuksiani. Tunnen betonin ja puupölyn tuoksun. Ajallaan tehdyillä “remonteilla” pidennetään elinkaarta. On Keskustan “remontin” aika. Kaikkosen johtamaan remonttiin, olen valmis.

Linjapuheen työlista pitää sisällään linjojen ja sisältöjen rakentamista, kohtaamisia ja yhteishengen luomista. Rakentamisessa oleellista on tunnustaa tosiasiat. “Talon paikka” on valikoitunut erinäisistä syistä juuri siihen, missä se on. Keskusta on keskellä. Kaikkonen linjasi puheessaan lähtökohdiksi rakentamiselle muun muassa koko Suomen kehittämisen ja toimimisen taloudellisesti kestävältä pohjalta.

Analyysi, suunnittelu ja budjetointi on tehtävä huolella. Jää nähtäväksi tuleeko tästä pientä pintaremonttia vai joudutaanko avaamaan myös rakenteita. Keskusta mielletään ihmisten mielessä edelleen vain maaseudun asioita ajavaksi puolueeksi. Tästä mielikuvasta pitäisi päästä eteenpäin.

Minä olen kaupungista lähtöisin, mutta maalle sitten päätynyt. Asuinpaikka on muuttunut elämäntilanteiden muutosten mukana. Elämä on sellaista. Rakennuksen anturaa ja sokkelia on siis kohdallani rakennettu useamman kerran. Suomen historiassa muuttosuunta on ollut toisin päin.

Keskustan työmaalla en näe mitään tarvetta maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelulle tai erottelulle. Molempia tarvitaan. Olen kuullut oikein osuvan lauseen asiassa, “kun maalla lakkaa lanta haisemasta, niin kaupungissa on nälänhätä”. Jotta kokonaisuus on toimiva, on koko maasta pidettävä huolta.

Keskustalla lienee maaseudun asioista enemmän osaamista kuin muissa puolueissa, mutta myös paljon osaamista asumisesta ja elämisestä kaupungeissa. Olemmeko osanneet ylpeänä markkinoida laaja-alaisen osaamisen?

Keskustassa rakennusmateriaalit ja työvälineet; periaatteet ja tavoitteet, lähtevät ihmisistä ja heidän perustarpeistaan. Meidän jokaisen arjesta. Ihmisillä on oltava ruokaa, turvaa, yhteenkuuluvuutta, keskinäistä kunnioitusta ja oikeus itsensä toteuttamiseen. Työtä, yrittämistä ja työpaikkoja tarvitaan.

Jokainen johtaja tietää, että yrityksen ja työpaikan tärkein voimavara ovat työntekijät. Heistä on pidettävä hyvää huolta. Kun elämässä väistämättä tulee vastaan myös haastavia aikoja, niin hyvässä porukassa tuetaan ja kannustetaan eteenpäin. Onko Keskustan onnistumiset näiden perustarpeiden osalta menneet muiden puolueiden tilille?

Olemmeko osanneet viestiä Keskustan tavoitteita ja toimintaa ymmärrettävästi ja avoimesti? “Tuuletammeko” riittävästi onnistumisia? Jos viesti menee vasta hyvästä lopputuloksesta, niin ihmiset eivät näe kokonaisuutta ja onnistuminen menevät helposti muiden puolueiden “laariin”.

Ihmisten luottamus yhteiskuntaan on laskenut. Luottamus puolueeseen on heikkoa. Ihmiset eivät elämässään uskalla ottaa askelia tuntemattomaan. Toimivat varman päälle. Ei enää luoteta siihen, että tarvittaessa saa apua. On helpompi huolehtia vain itsestään. Toivotun parisuhteen löytäminen ei ole itsestään selvää, syntyvyys on kuopassa, lääkärille ei pääse. Työtä ei ponnisteluista huolimatta välttämättä löydy ja asuinkustannukset ovat “tapissa”.

Keskustan periaateohjelmassa ydinajatus on ollut tulevaisuuden ihmisen hyvä elämä ja sen edellytykset. Yhä harvempi näkee näitä tällä hetkellä arjessaan. Puolueen perustaa on vahvistettava. “Talon” tulee myös näyttää tukevalta, jotta sen katon alle uskaltautuu astumaan. Portaat helpottavat kiipeämistä. Kansalaisten luottamus on ansaittava askelma kerrallaan.

Muutostarpeiden tueksi tarvitaan tutkittua tietoa. Tietoa on uskallettava hyödyntää. Ihmisillä on oikeus mielipiteeseen. Puoluekokouksessa näimme, että pystymme Keskustassa rakentavasti käymään keskustelua asioista.

Yhteishengen luomisessa oleellista on keskinäinen luottamus, hyvä turvallinen ilmapiiri ja se, että jokainen voi olla aidosti oma itsensä. Ryhmässä ei tarvitse aina pärjätä. On lupa epäonnistuakin.

Puoluekokousaloitteiden määrä, 309 aloitetta, kertoo vahvasti siitä, että olemme elinvoimainen puolue ja valmiita rakennustyöhön. Keskinäistä luottamusta löytyy ja ilmapiiri on turvallinen. “Rakennuksen perustukset” on tarkistettava ja tarvittaessa vatupassia tulee käyttää. Remonttikohteesta halutaan vankkarakenteinen. Sellaista “taloa” ei oikealta ja vasemmalta puhaltavat tuulet saa heilumaan. “Talosta” tulee näyttävä, jykevä, varteenotettava vaihtoehto ja se tuottaa paljon iloa ympärilleen.

Antti Kaikkosen sanoin: “Keskustan seinät ovat leveällä ja katto korkealla. Alle mahtuu kyllä”. Iloiseen, yhtenäiseen porukkaan, vaikka remontin keskelle, on uusien ihmisten helpompi tulla mukaan. “Suomi tarvitsee enemmän yhdessä tekemisen henkeä”. Nähdään siis remontin keskellä!

Miia Rajala
Keskustanaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja
Keskustan Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja

Lue seuraavaksi

Ovatko naiset kauppatavaraa?
7.6.2024 / Avain-blogi
EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiKeskustan remontti – Rakentamassa vankkaa tulevaisuutta