Uutiset

Lisää joustoja perheen perustamiseen

23.1.2019 15:03

Ensisynnyttäjien keski-ikä Suomessa on noussut viime vuosina huomattavan paljon. Naisten ikä ensimmäisen lapsen syntyessä oli vuonna 2017 keskimäärin 29,2 vuotta. Nuorilla naisilla on aito huoli siitä, että he tippuvat työelämästä ja urakehityksestä, jos perheen perustaa ennen opintojen loppuunsaattamista ja työpaikan vakiinnuttamista.

Ensisynnyttäjien keski-ikä Suomessa on noussut viime vuosina huomattavan paljon. Naisten ikä ensimmäisen lapsen syntyessä oli vuonna 2017 keskimäärin 29,2 vuotta. 

 

Nuorilla naisilla on aito huoli siitä, että he tippuvat työelämästä ja urakehityksestä, jos perheen perustaa ennen opintojen loppuunsaattamista ja työpaikan vakiinnuttamista.

 

Keskustanaiset korostavat, että perheet tekevät ratkaisunsa omista lähtökohdistaan. Lasten hankinta ja lapsiluku on aina perheen oma valinta. Yhteiskunnan tehtävänä on luoda puitteet siihen kuntoon, että perheiden valinnat olisivat mahdollisia ja jokaisen oma lapsilukutoive on mahdollista toteutua.


Perheen perustamisen taloudellisia paineita voi helpottaa korottamalla opintotuen huoltajakorotusta ja perheellisten opiskelijoiden tulorajoja. Tehokas keino olisi laskea perheellisten opiskelijoiden opintopistevaatimuksia sekä vähentää opintolainahyvitysjärjestelmän vaatimuksia.


Mikäli opiskelija nostaa opintolainaa korkeakouluopintojen aikana ja suorittaa tutkinnon määräajassa, hän voi saada opintolainahyvityksen. Keskustanaiset esittävät, että perheelliselle opiskelijalle hyvitys olisi 50 prosenttia.


Keskustanaiset vaativat, että opintojen samoin kuin työelämän on joustettava silloin kun perheessä on pieniä lapsia.


Osallistu

kehrä nettisivuille.png

KOL_logo.jpg

KENU_logo.jpg

kerttu.png

Nytkis.jpg

Keskustanaiset verkossa