Elsi Katainen: Lapsiperheet hallituksen jyrän alle!

17.9.2014

Tällä viikolla eduskunta käsittelee hallituksen ensi vuodelle tekemää budjettiesitystä. Siinä on monia epäkohtia, mutta yksi suurimmista on pieni- ja keskituloisten hyvinvoinnin perustan murentaminen. Keskustan eduskuntaryhmässä tehtiin laskelma siitä, miten paljon tavallinen työssäkäyvä kahden lapsen perhe budjetin myötä häviää. Eilen mediassakin paljon julkisuutta saaneen laskelman lopputulos on melkein tuhat euroa. Sitä ei millään voi hyväksyä! Suomen valtion talous on saatava nousuun työllisyyden lisäämisellä, yritysten, viennin ja kotimaisen työn tukemisella, ei pieni- ja keskituloisten selkänahasta!

 

Oikeudenmukainen perhepolitiikka lisää kestävää hyvinvointia. Lapsiperheet ovat ottaneet kovia iskuja vastaan tällä vaalikaudella, alkaen lapsilisien ja pienten lasten kotihoidon tuen leikkauksista, jatkuen asumisen ja elämisen kustannusten nousuun. Kotihoidon tuen leikkaus on syytä perua tässä budjettiesityksessä. Tukiajan kiintiöinti äidin ja isän kesken on eriarvoistavaa ja vastuutonta – ei voida olettaa, että yhtäkkiä kummallakin vanhemmalla on näinä aikoina työ, johon palata! Entä mikä onkaan yrittäjäperheiden tilanne, joissa toinen vanhemmista saa elantonsa omasta yrityksestä? Perheet eivät ole standardimalleja, vaikka se niin hyvin kokoomukselle sopisi.

 

Lapsilisien leikkaus koskee jo hyvinvointivaltion ytimeen. Sille vaihtoehdoksi keskusta on esittänyt muun muassa tupakkaveron korottamista. Lapsilisien toivossa lapsia ei tietenkään saada, mutta tuki on korvaamaton apu pienten lasten ja nuorten vanhempien, ja vaikkapa yksinhuoltajien ja opiskelijoiden perheissä, joissa usein on tiukkaa.

 

Ensi vuoden budjettiesityksessä lapsilisäleikkausta ei peruttu, mutta sitä korvaamaan asetettiin monimutkainen lapsivähennys. Lapsivähennys ei kuitenkaan täytä tehtäväänsä, sillä ensinnäkään se ei kompensoi koko menetystä. Toiseksi, se ei edes koske kaikkein pienituloisimpia perheitä! He kun eivät tienaa sitä vertaa, että verotuksesta voisi jotakin vähentää. Tämänkin ymmärtäminen on tunnetusti ollut kokoomukselta hukassa.

 

Yhtä kaikki, perheiltä ja pienituloisilta leikkaaminen on ideologinen valinta. Tukien leikkaamisen ajatellaan kannustavan, mutta joskus se on päinvastoin. Perhepolitiikan on oltava johdonmukaista ja pitkälle tähtäävää. Kuten MLL hyvin huomauttaa, lakiuudistusten hyvätkään tavoitteet eivät toteudu, ellei niiden edellytyksistä pidetä huolta. Riittävät resurssit on taattava, ja paras toimintatapa etsittävä. Esimerkiksi varhaiskasvatuslaissa on pidettävä huoli pienistä ryhmäkooista, ja nuorisotakuussa opiskelupaikkojen riittävyydestä.

 

Keskusta on lukuisia kertoja vaatinut matalan kynnyksen palveluja ja varhaisia tukimuotoja takaisin lapsiperheille. Niillä voidaan ehkäistä niin inhimillisesti kuin rahallisestikin valtavan kalliita kustannuksia jatkossa. Vain hyvinvoivista lapsista kasvaa hyvinvoivia aikuisia, jotka kannattelevat tätä yhteiskuntaa. Haitari hyvin -ja pahoinvoinnin välillä kasvaa, toivottavasti yhteys ei repeä kokonaan.

 

Elsi Katainen

Suomen Keskustanaiset, pj

(Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 17.9.14)
Elina Helmanen


 
blog comments powered by Disqus

Osallistu

kehrä nettisivuille.png

KOL_logo.jpg

KENU_logo.jpg

Kerttu.jpg

Nytkis.jpg

Keskustanaiset verkossa